Haal de natuur in huis met een boomstamtafel

Houten tafels hebben een mooie natuurlijke uitstraling omdat de boomnerven altijd zichtbaar blijven. In een boomstamtafel komt die natuurlijke uitstraling nog beter tot zijn recht. Hierin zijn niet alleen de nerven en de knoesten zichtbaar, maar ook de vorm van de boom. Daarmee is een boomstamtafel een bijzonder natuurlijk element in huis. Bij Woodindustries kunt u terecht voor een unieke boomstamtafel op maat. Wij maken eettafels, bijzettafels en salontafels, maar ook andere meubel- en interieurelementen van hout. Hieronder leest u meer over de mogelijkheden en toepassingen van boomstamtafels, maar u kunt ook vast inspiratie opdoen in onze online showroom.

Boomstamtafel Suar New York

Mooi voorbeeld van een boomstamtafel met ijzeren onderstel

Wat is een boomstamtafel?

Bij Woodindustries kunt u terecht voor boomstamtafels van diverse houtsoorten, zoals eiken, teak of populier. De bomen worden gekapt door onze vaste houtleveranciers die met respect voor de natuur werken. Zo moeten bijvoorbeeld zieke bomen toch al worden gekapt. Wanneer de boom is gekapt, wordt de stam in de lengte gezaagd in planken van 7 tot 8 cm dik. Bij deze dikte is de kans op scheuren en trekken het kleinst. Al mag een boomstamtafel best een scheurtje hebben: dat versterkt de natuurlijke en doorleefde uitstraling die een boomstamtafel zo karakteristiek maakt. Zo blijft de natuurlijke vorm van de boom zichtbaar in de vorm van de tafel: onregelmatige randen, de jaarringen die over de lengte van de tafel zijn te zien en hier en daar knoesten van afgebroken takken of andere beschadigingen die tijdens het leven van de boom zijn ontstaan door invloeden van buitenaf. Soms is het mogelijk om een brede boomstam overdwars in diverse ronde planken. Daarmee heeft u een bijzondere boomstamtafel met een ronde vorm waarin u de jaarringen van de boom kunt zien. Zo’n tafel kan heel goed dienen als eettafel, maar is ook een mooie blikvanger in uw zithoek, als salontafel op wielen of als bijzettafel op ranke metalen pootjes

Hoe wordt een boomstamtafel gemaakt?

Gekapte bomen die bij ons aankomen, laten we eerst rustig drogen aan de lucht. Het duurt 2 tot 3 jaar voor al het vocht eruit is getrokken. We bewerken de bomen handmatig en zo weinig mogelijk met machines. Zo kunnen we een boomstamtafel een zo natuurlijk mogelijke vorm geven. Als eerste verwijderen we het schors. Vervolgens wordt de boomstamtafel geschaafd om de zaagsnedes te verwijderen. Als de boomstamtafel op de gewenste lengtemaat is, kan de tafel desgewenst in de olie worden gezet. Desgewenst werken we uw boomstamtafel af met een laklaag, zodat vocht zoals koffie, thee of rode wijn niet in het hout kunnen trekken. Ten slotte maken we de tafel vast aan het onderstel of zetten we er poten onder. Zo geven we het hout een tweede leven als een mooie blikvanger in uw interieur!

Altijd een unieke boomstamtafel

Van welke houtsoort een boomstamtafel ook is, u weet zeker dat u altijd een unieke tafel in huis heeft. Er kunnen immers geen twee precies dezelfde tafelbladen uit een boomstam worden gezaagd. Elke boomstamtafel heeft dus zijn eigen grillige zijkanten, een eigen patroon van jaarringen en andere plekken waar knoesten of misschien wel het nest van een specht heeft gezeten. Daarnaast krijgt een boomstamtafel zijn unieke karakter door de houtsoort. Die bepaalt niet alleen de kleur van de tafel, maar ook de structuur van het jaarringenpatroon. Zo heeft eikenhout een licht vergrijsde kleur en heeft tropisch hardhout zoals suar vaak een complexe houtstructuur die een boomstamtafel een nog unieker karakter geeft. Natuurlijk kunnen we een boomstamtafel elke afwerking geven die u wilt voor nog meer uitstraling, zoals een olie met een druppeltje kleurstof of een whitewash of greywash afwerking die past in een landelijk interieur.

Boomstamtafel op maat

Een boomstamtafel is ook geschikt voor in de tuin

Elk interieur verdient een boomstamtafel

Wat voor woonstijl u ook heeft, een boomstamtafel past in elk interieur. Zo kan een boomstamtafel een mooi contrasterend element vormen in een designinterieur met strakke lijnen. Door kunststof kuipstoeltjes rond de tafel te plaatsen, geeft u uw interieur een frisse Scandinavische uitstraling. Een boomstamtafel op een metalen onderstel en met een paar metalen lampenkappen erboven geeft uw interieur een stoere industriële uitstraling en in een landelijk interieur is elke boomstamtafel op zijn plek door de natuurlijke uitstraling en de grillige vorm van de randen. Met een boomstamtafel haalt u de natuur in elk interieur! En ook buiten op het terras komt een boomstamtafel uitstekend tot zijn recht! Kies dan wel een boomstamtafel van tropisch hardhout: dat is beter bestand tegen de Hollandse weersomstandigheden dan andere houtsoorten.

Een boomstamtafel om aan te eten of als salontafel

Bij Woodindustries maken we boomstamtafels in alle soorten en maten. Een boomstamtafel is variabel in lengte en is verkrijgbaar in breedtes tussen de 30 en 140 cm. Daarmee heeft u al een mooie eettafel in huis. De meeste boomstamtafels hebben een dikte rond de 8 cm, maar u kunt bij ons ook een boomstamtafel krijgen met een dikte van 3 tot 12 cm. Een boomstamtafel met een dunner blad is dus ook heel geschikt als salon- of bijzettafel, of als sidetable langs de wand, een boomstamtafel met een dikker blad is geschikter als eettafel. Hoe dikker het blad, hoe robuuster de uitstraling van de boomstamtafel. Veel mensen kiezen er tegenwoordig ook voor om in plaats van stoelen één of twee zitbanken bij de eettafel neer te zetten. Dat kan uiteraard ook bij een boomstamtafel. Een zitbank met een boomstamplank maakt de eethoek compleet!

Kies het onderstel bij uw boomstamtafel

Bij Woodindustries kunt u een complete tafel samenstellen. We hebben een uitgebreid assortiment aan tafelpoten en onderstellen: rechte poten, X-poten, triangelpoten of juist taps uitlopende poten. We hebben tafelpoten en onderstellen in zowel hout als metaal. Het is maar net wat het mooiste in uw interieur past. Een metalen onderstel zorgt voor een industriële uitstraling, terwijl een boomstamtafel met houten X-poten mooi staat in een interieur met een Scandinavische of landelijke uitstraling. Wel is het zaak dat het tafelblad en het onderstel met elkaar in harmonie zijn. U wilt immers een mooie eycatcher in huis!

Een boomstamtafel om aan te vergaderen

Een boomstamtafel is niet alleen heel geschikt als eettafel voor in huis. U kunt ook de natuur naar uw kantoor halen met een vergadertafel met een natuurlijke uitstraling. Als u een boomstamtafel wilt die breder is dan 140 cm, dan kunnen we bij Woodindustries ook een grotere boomstamtafel maken door twee tafelbladen in de lengte tegen elkaar te verlijmen. Dit geldt uiteraard ook voor particulieren. Daarmee heeft u een extra brede tafel die voldoende plaats biedt aan al uw collega’s of aan uw hele gezin. Daarnaast is een boomstamtafel een mooie sfeermaker in bijvoorbeeld een ontvangstruimte of een wachtruimte waar klanten graag aan zullen plaatsnemen als ze even moeten wachten. In een horecagelegenheid wordt het ‘begrip ‘stamtafel’ heel letterlijk als u een boomstamtafel op een centrale plek in de ruimte zet. Voor interieurelementen zoals een bar of een receptie zijn boomstamplanken ook heel geschikt. Net als bijeen boomstamtafel geeft het doorleefde hout en de grillige vormen van de randen warmte aan elke ruimte.

boomstam vergadertafel

Aan de keukentafel kun je ook vergaderen

Eigen huis en tuin  - bourgondische tuin

Combineer een boomstamtafel met andere boomstammeubelen

Omdat de basis van een boomstamtafel een plank is, kunt u ook andere meubelelementen van een boomstamplank laten maken. Denk aan een dressoir om het televisietoestel op te zetten, met meerdere wandplanken erboven. Zo creëert u een wandmeubel dat door de grillig gevormde planken voor een speels effect in de woonkamer zorgt. Daarnaast zijn boomstamplanken ook heel geschikt om te gebruiken als aanrechtblad. Ook hier zorgt de grillige rand voor een speels effect. In de badkamer creëert u een natuurlijke sfeer met een badkamermeubel met een boomstamplank. Als hoofdeind of voeteneind van een bed geven boomstamplanken ook een rustieke sfeer in de slaapkamer. We nodigen u van harte uit om uw fantasie de vrije loop te laten en uw eigen meubels van boomstamplanken te ontwerpen! Bij Woodindustries is bijna alles mogelijk!

Een boomstamtafel kopen

Bij Woodindustries hebben we diverse boomstamtafels in onze showroom. U kunt uw eigen unieke boomstamtafel samenstellen. In onze webwinkel ziet u voorbeelden van hoe een boomstamtafel van een bepaalde houtsoort of met een specifiek onderstel in een ruimte staat. Bij Woodindustries werken we uitsluitend met duurzaam geproduceerd hout. We werken ook met gebruikt hout, waarmee een boomstamtafel een tweede of misschien zelfs een derde leven krijgt. Wilt u een boomstamtafel kopen? In onze webshop kunt u eenvoudig online een boomstamtafel kopen. Kies het tafelblad, de afmetingen en het onderstel en eventueel de door u gewenste afwerking. Als u eerst wilt kijken of als u speciale wensen heeft, dan bent u van harte welkom in onze showroom in Groot-Ammers. We maken elke boomstamtafel met de hand. Na uw bestelling duurt het ongeveer 15 werkdagen voor u uw boomstamtafel in huis heeft. Bij Woodindustries kunt u behalve voor een boomstamtafel ook terecht voor andere soorten tafels, zoals eikenhouten tafels, tafels met betonlook, om aan te eten of te vergaderen. Daarnaast kunt u bij ons terecht voor andere houten interieurelementen, zoals loftdeuren of wandbekleding van bijvoorbeeld sloophout. Bent u nieuwsgierig naar ons aanbod? Neem dan een kijkje in de webwinkel en laat u inspireren!

Maatvoeringen van een boomstamtafel

Woodindustries maakt alle boomstam eettafels geheel op maat. Wij krijgen vaak vragen wat de meest gangbare maten zijn van een eet of vergadertafel. Voor uw gemak sommen we de meest gangbare maten op. De gegeven maten zijn in centimeters:

140 x 70 / 140 x 75 / 140 x 80 / 140 x 85 / 600 x 140 / 600 x 130 / 600 x 120 / 600 x 110 / 600 x 100 / 600 x 90 / 600 x 85 / 600 x 80 / 550 x 130 / 550 x 120 /  550 x 110 /  550 x 100 /  550 x 90 / 550 x 85 / 500 x 140 / 500 x 130 / 500 x 120 / 500 x 110 / 500 x 100 / 500 x 90 / 500 x 85 / 500 x 80 / 450 x 140 / 450 x 130 / 450 x 120 / 450 x 110 / 450 x 100 / 450 x 90 / 450 x 85 / 450 x 80 / 450 x 75 / 450 x 70 / 400 x 150 / 400 x 140 / 400 x 130 / 400 x 120 / 400 x 110 / 400 x 100 / 400 x 90 / 400 x 85 / 400 x 80 / 400 x 75 / 400 x 70 / 350 x 150 / 350 x 140 / 350 x 130 \ 350 x 120 / 350 x 110 / 350 x 100 /350 x 90 / 350 x 85 / 350 x 80 / 350 x 75 / 350 x 70 / 300 x 150 / 300 x 140 / 300 x 130 / 300 x 120 / 300 x 110 / 300 x 100 / 300 x 90 / 300 x 85 / 300 x 80 / 300 x 75 / 300 x 70 / 280 x 150 / 280 x 140 / 280 x 140 / 280 x 130 / 280 x 120 / 280 x 110 / 280 x 100 / 280 x 90 / 280 x 85 / 280 x 80 / 280 x 75 / 280 x 70 / 260 x 150 / 260 x 140 / 260 x 130 / 260 x 120 / 260 x 110 / 260 x 100 / 260 x 90 / 260 x 85 / 260 x 80 / 260 x 75 / 260 x 70 / 260 x 60 / 250 x 150 / 250 x 140 / 250 x 130 / 250 x 120 / 250 x 110 / 250 x 100 / 250 x 90 / 250 x 85 / 250 x 80 / 250 x 75 / 250 x 70 / 250 x 65 / 250 x 60 / 240 x 150 / 240 x 140 / 240 x 130 / 240 x 120 / 240 x 110 / 240 x 100 / 240 x 90 / 240 x 85 / 240 x 80 / 240 x 75 / 240 x 70 / 240 x 65 / 240 x 60 / 220 x 150 / 220 x 140 / 220 x 130 / 220 x 120 / 220 x 110 / 220 x 100 / 220 x 90 / 220 x 85 / 220 x 80 / 220 x 75 / 220 x 70 / 220 x 65 / 220 x 60 / 200 x 150 / 200 x 140 / 200 x 130 / 200 x 120 / 200 x 110 / 200 x 100 / 200 x 90 / 200 x 85 / 200 x 80 / 200 x 75 / 200 x 70 / 200 x 65 / 200 x 60 / 180 x 180 / 180 x 150 / 180 x 140 / 180 x 130 / 180 x 120 / 180 x 110 / 180 x 100 / 180 x 90 / 180 x 85 / 180 x 80 / 180 x 75  / 180 x 70 / 180 x 65 / 180 x 60 / 160 x 160 / 150 x 150 / 140 x 140 / 130 x 130 / 120 x 120 / 110 x 110 / 100 x 100 / 90 x 90 / 80 x 80 / 70 x 70 / 60 x 60 / 160 x 120  / 160 x 110 / 160 x 100 / 160 x 90 / 160 x 85 / 160 x 80 / 160 x 75 / 160 x 70 / 160 x 65 / 160 x 60. Zoals u ziet leveren wij de tafels in elk gewenste formaat.

Alles samengevat over onze boomstamtafels:

Weinig tot geen onderhoud bij deze teak/eiken hardhouten boomstambladen
- U haalt puur natuur in huis
- Een boomstamtafel is een product in huis waar u lang plezier van zult hebben en wat een aanwinst is voor uw woning.
- U kiest uw boomstamblad zelf uit in onze showroom of loods
- Er is keuze genoeg uit passende onderstellen van hout of staal.
- De boomstamtafels zijn tussen de 3 en 12 cm dik, uit één stuk gemaakt, de bladen zijn tussen de 30 en 140 cm breed.
- We bieden ook verlijmde boomstamtafels aan. Hierbij is de breedte en lengte van de tafel variabel en volledig naar uw wens te maken.

Onze boomstamtafels zijn mooi, maar heeft u ook al eens naar onze andere tafels gekeken. Bijvoorbeeld onze Eiken Houten TafelsIndustriele tafels –  KloostertafelsBetontafels 

Ik wil meer informatie over de boomstamtafels?